Aparate dentare pentru copii
Aparate dentare pentru copii
Conform Asociației Americane de Ortodontie, este recomandat că în jurul vârstei de 6-7 ani este recomandat să veniți cu copilul Dvoastra la un prim consult ortodontic.
În general medicul pedodont este cel care recomandă un consult sau părintele se autosesizează când observă erupția unor dinți într-o poziție incorectă, lipsa erupției unor dinți, factorul determinant pentru părinți fiind cel estetic.
La noi în Clinică Perfectdent medicul nostru ortodont în cadrul consultației va va explică ce tip de aparat dentar pentru copii va este recomandat și va va oferi detalii despre preț aparat dentar copii.
Aparate dentare pentru copii – tipuri
- Trainerul dentar
- Disjunctorul
- Aparate dentare mobile
- Aparate dentare fixe
1. Trainerul
Acest dispozitiv se adresează cel mai frecvent copiilor între 5-8 ani, care prezintă înghesuiri dentare sau mușcătură incorectă. Cauzele modificărilor dentare și maxilare la copii sunt legate de factori externi tip obiceiuri vicioase ( respirație orală, deglutiție cu limba între dinți, sugerea degetului etc ) care se adaugă la factorii genetici. Aceste obiceiuri restricționează creșterea la nivelul feței și cauzează probleme ortodontice.
Trainerul este un dispozitiv siliconic și dacă este purtat, are multiple avantaje:
- îmbunătățește sănătatea generală a copilului
- modifică activitatea mușchilor periorali și ghidează erupția dinților în poziție corectă
- direcționează limba într-o poziție corectă față de arcadele maxilare
- decondiționează respirația orală
- decondiționează sugerea degetului, a limbii sau interpunerea unor obiecte între arcade
De asemenea la cei cu tonus crescut al buzelor, determină lingualizarea dinților și înghesuirea lor, iar îndepărtarea buzei prin trainer duce la o echilibrare a forțelor și așezarea dinților într-un culoar pasiv între forțele exercitate de limbă și buză. Sistemul trainerului aliniază ușor dinții cu forțe slabe, lărgește arcadele și îmbunătățește dezvoltarea feței.
Cât timp se utilizează?
Se recomandă utilizarea lui 1-2 ani cu controale periodice.
Cât timp se recomandă purtarea lui zilnică?
Recomandăm purtarea acestui aparat dentar pentru copii pe timpul nopții și câteva ore (2-3) pe timpul zilei.
> 16 ANI
DE EXPERIENȚĂ
> 2000
TRATAMENTE
ORTODONTICE
> 8000
PACIENȚI FERICIȚI
99,99 %
ZÂMBETE DE
MULȚUMIRE
STOP CĂUTĂRII.
NOI READUCEM ZÂMBETE
2. Aparate dentare mobile
- sunt aparate dentare pentru copii care se adresează în perioada de dentiție mixtă 6-9 ani (dinți definitivi și de lapte)
- influențează creșterea oaselor maxilare
- ajută la eliminarea unor obiceiuri vicioase(suptul degetului, deglutiția infantilă)
- se recomandă utilizarea acestui aparat dentar pentru a corecta o mușcătură inversă datorată unei înclinații incorecte a dintelui, caz în care se recomandă purtarea aproape permanentă
- aparatul dentar poate fi îndepărtat de către pacient, motiv pentru care rezultatul tratamentului depinde de motivația acestuia și de numărul de ore din zi în care se poartă
- se recomandă purtarea lui 22 din 24 ore, adică trebuie îndepărtat doar în timpul meselor.
3. Disjunctorul
- este un aparat dentar pentru copii fix, cimentat pe molarii de lapte de obicei, dar uneori se indică și pe molarii permanenți
- vârsta de la care se indică purtarea lui este 6-7 ani, până la 10-13 ani
- aparatul dentar cuprinde un șurub situat pe mijloc, la distanță de cerul gurii ( nu este în contact cu bolta palatină pentru a nu produce leziuni)
- acest șurub se activează zilnic câte o tură timp de 15-21 zile, în funcție de caz, având că scop deschiderea suturii maxilare și lărgirea maxilarului
- disjuncția este o lărgire rapidă a maxilarului, foarte eficientă, de multe ori apare o strungăreață între incisivii superiori care se va închide spontan, semn că dispozitivul este eficient.
Acesta se recomandă în cazurile cu compresie maxilară ,cu sau fără ocluzie inversă , când nu există spațiu suficient pentru erupția dinților pe arcadă.
După vârsta de 12-13 ani sutura maxilară începe să se osifice, mai devreme la fete, că urmare se recomandă fixarea lui mixtă , pe dinți și la nivelul unor ortoimplanturi în palat (sistemul Benefit). După vârsta de 18 ani se recomandă aplicarea unui disjunctor însoțită de o intervenție chirurgicală de disjuncție maxilară. (SARPE-Surgicallly Assisted Rapid Palatal Expansion)
4. Aparate dentare fixe
Odată cu erupția dinților permanenți, la copii între 11-15 ani se recomandă aplicarea unui aparat dentar pentru copii fix cu brecketuri metalice cel mai frecvent. Este perioada în care copiii și adolescenții devin interesați de aspectul estetic, iși doresc o îmbunătățire a zambetului pentru creșterea încrederii în ei.
Dacă doriți mai multe informații referitoare la preț aparat dentar copii , vizualizați lista noastră de prețuri sau întrebați medicul ortodont în cadrul consultației despre preț aparat dentar copii.
Primul consult ortodontic se recomandă la 6-7 ani
În cadrul unui consult la această vârstă, medicul va examina ordinea de erupție a dinților, dacă erup în poziție corectă și dacă au suficient spațiu pe arcadă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase, caz în care se recomandă un aparat dentar pentru copii:
- de sugere a degetului. Acest obicei duce la modificarea maxilarului superior cu alungirea și compresia lui și înclinarea dinților în exterior, iar la mandibulă stopează dezvoltarea și determină înclinarea dinților către interior. În felul acesta apare o distanță între dinții superiori și cei inferiori care trebuie corectată ortodontic, iar în cazurile grave chirurgical
- înghițire cu limba între dinți (deglutiție infantilă ) împiedică venirea dinților în contact, superiorii cu cei inferior. Copilul prezintă de obicei ocluzie deschisă iar pentru decondiționarea acestui obicei vicios se utilizează frecvent scutul lingual, un element sub forma unui grilaj de sârmă care se atașează la nivelul unui aparat mobil sau la nivelul disjunctorului.
- respirație orală în loc de cea nazală normală. Atunci când este prezentă respirația orală, este indicat și un consult al medicului ORL, pentru a constata dacă este prezent un obstacol care împiedică respirația nazală (de exemplu vegetații adenoide-polipi).Trebuie corectat acest lucru pentru că respirația orală duce la o compresie maxilară și alungire a maxilarului. După îndepărtarea obstacolului nazal de către medicul ORL-ist, respirația nazală trebuie reeducata prin exerciții și se recomandă realizarea unei expansiuni maxilare printr-un aparat dentar pentru copii tip disjunctor.
De asemenea în cadrul primei consultații se face o analiză a dezvoltării maxilarelor și se stabilește dacă trebuie aplicat un aparat dentar pentru a crea spațiu sau pentru a stimula creșterea maxilarelor.
Pe baza unei radiografii panoramice putem evalua prezența tuturor mugurilor dinților permanenți sau dacă copilul prezintă anodonții dentare(anomalie ereditară cu absența mugurilor unor dinți permanenți) sau dinți supranumerari. (frecvent putem întâlni Meziodensul – un dinte supranumerar pe linia mediană a maxilarului care blochează erupția unui incisiv permanent).