Boala parodontala sau parodontoza
Ce este parodontoza?
Boala parodontală cunoscută și sub numele de Parodontoză este o afecțiune a țesuturilor din jurul dinților.Netratată aceasta poate duce la pierderea dinților precum și la alte probleme de sănătate generală.
Cum știm că avem o problemă parodontală?
Este important de știut că boala parodontală este o afecțiune cu puține semne evidente. Aceasta o face să treacă ușor neobservată de pacient care se prezintă în cabinetul stomatologic într-o fază avansată a bolii.
Totuși există unele semne care ne pot ajuta să o identificăm:
- Primul semn de alarmă este sângerarea gingivală la periaj,în timpul masticației sau spontană. Această sângerare este dată de inflamația gingiilor cunoscută sub numele de gingivită.
- Un alt semn este modificarea aspectului și conturului gingiei. Gingia sănătoasă are o culoare roz. Atunci când aceasta este afectată capătă o culoare roșu aprins sau violet.
- În unele cazuri poate apărea retracția gingiei, dinții părând mai lungi
- Netratată,afecțiunea se agravează și apare mobilitatea dentară. Pacientul observă că dinții se mișcă, acest semn fiind mai evident la nivelul dinților din zona frontală.
- Ca urmare a mobilității crescute dinții își modifică poziția. Cel mai des pacientul observă apariția unui spațiu între cei doi dinți frontali superiori,spațiu numit diastemă. În cazurile avansate modificările sunt chiar importante, putându-se observa unu sau mai mulți dinți deplasați în diferite direcții.
- În cele mai avansate forme,poate apărea și durerea însoțită de apariția unei umflături la nivelul gingiei,numit abces parodontal.
Boala parodontală și tratamentul ei
Boala parodontală este cauzată de unele forme de bacterii prezente în gură. Prin urmare tratamentul va urmări îndepărtarea bacteriilor prin diferite mijloace și reatașarea gingiei pe suprafața dentară astfel aceasta își poate relua rolul de protecție a țesuturilor profunde.
Tratamentul presupune una sau combinații de intervenții precum:
- Detartraj
- Chiuretaj dentar ( clasic / laser) care presupune curatarea rădăcinilor dentare
- Intervenții chirurgicale mai ample în formele severe
- Folosirea soluțiilor dezinfectante(antiseptice)
- Folosirea antibioticelor locală/generală în formele avansate
- Însușirea unor obiceiuri sănătoase
În funcție de stadiul afecțiunii se poate obține o vindecare completă. Acest lucru este posibil atunci când boala a afectat doar gingia.
Dacă boala a afectat și țesuturile mai profunde precum osul se urmărește stoparea evoluției afecțiunii și recuperarea funcțiilor masticatorii și estetice.Cu alte cuvinte se urmărește reducerea mobilității dentare și restabilirea funcției de protecție a gingiei.
Este nevoie să repet tratamentul parodontal?
În urma tratamentului pacientul primește o serie de recomandări din partea medicului.Dacă acestea sunt respectate tratamentul chirurgical nu trebuie repetat.
Pacientul trebuie în schimb să se prezinte la vizitele de control periodic pentru îndepărtarea depozitelor de tartru depuse de-a lungul timpului (prin igienizări) și pentru surprinderea altor probleme ce pot apărea pe parcurs ce ar putea duce la compromiterea rezultatelor tratamentului.
Cu toate acestea în cazurile foarte grave pot fi necesare ședințe multiple de tratament pentru o abordare multidisciplinară.
Tratamentul laser în boala parodontală
În ultimii ani tratamentele laser au căpătat o mare amploare în toate domeniile medicale inclusiv în stomatologie.
În cadrul tratamentului parodontal sunt folosite 2 tipuri de lasere:
- Lasere cu putere mare care acționează atât pe țesuturile moi cât și pe cele dure.Acestea sunt folosite în tratamentul chirurgical.
- Lasere cu putere scăzută care acționează pe țesuturile moi.Aceste tipuri de aparate pot fi folosite fie în tratamentul non-chirurgical fie asociat tratamentului chirurgical.
Acest tip de laser are numeroase beneficii printre care:
- Reduce inflamația gingivală
- Grăbește vindecare
- Reduce disconfortul de după intervenție
- Reduce sensibilitatea dentară
- Crește șansele de reușită ale tratamentului chirurgical la pacienți cu afecțiuni generale asociate sau fumători
Deși apariția aparatelor laser ne ajută în tratamanetul bolii parodontale studiile au arătat că acestea produc rezultate mai bune ca metode adjuvante la tratamentul clasic decât ca intervenții de sine stătătoare!
Dintii strambi si riscul de parodontoza @ Doctor de bine
Este dureros tratamentul parodontal?
Tratamentul parodontal nu este unul dureros, intervențiile laborioase se fac cu ajutorul anesteziei astfel pacientul nu simte nimic. În urma tratamentului recuperarea variază de la pacient la pacient dar în marea majoritate a cazurilor pacientul nu simte nimic.
Când apar rezultatele tratamentului?
În urma tratamentului parodontal primele semne de reușită ale tratamentului sunt observate de către pacient.Încă din prima săptămână acesta poate observa:
- O reducere până la dispariție a sângerărilor gingivale.
- O revenire a gingiilor la culoarea inițială(roz)
- Confortul crescut al pacientului
- După o perioadă,mobilitatea dentară se reduce (aceasta poate apărea la unii pacienți și în prima lună de la tratament)
- Semnele radiologice și clinice subiective apar de obicei mai târziu putând apărea după 3 până la 9 luni de la intervenție.
100%
FĂRĂ DURERE
100%
RAPID
100%
EFICIENT
>95%
RATĂ SUCCES