Caria de biberon

Caria de biberon

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon reprezintă o formă severă de carie care apare la copii cu vârstă până la 3 ani, cauzată în general de obiceiurile alimentare nesănătoase: hrănirea cu biberonul pe timpul nopții, cu lapte sau cu alte lichide dulci. Aceasta se mai numește și carie galopantă, fiind destul de des întalnita în rândul bebelușilor, având o evoluție mai mult decât rapidă.

Primul stadiu al cariilor de biberon este reprezentat de apariția unor demineralizări la nivelul smalțului dentar, care sunt, de fapt, pete de culoare alb-gălbui, cretoase. Acestea se transformă într-un timp foarte scurt în carii superficiale care, netratate la timp, se pot transforma în carii dentare profunde. Cariile dentare la copii pot evolua foarte rapid, tocmai de aceea ele pot afecta atât nervul dintelui de lapte, cât și dinții definitivi, care se află în stadiul de formare .Atunci când cariile de biberon nu sunt tratate la timp ele pot duce la pierderea dinților de lapte mult mai devreme fața de cum ar trebui să se întample în mod normal.

Caria de biberon

Care sunt simptomele cariei de biberon?

Caria își face apariția în partea superioară în mod general, foarte aproape de gingie, arătând că o pigmentație alb-gălbuie. Ulterior se extinde pe toate suprafețele dintelui și evoluează asimptomatic, de aceea parinții se prezintă destul de tărziu la medicul stomatolog sau chiar în momentul în care copilul prezintă dureri.

Caria evoluează extrem de rapid, iar coroana dintelui afectat aproape dispare. Bebelușii nu ne pot oferi informații concrete cu privire la durerea pe care o au atunci când apare o astfel de carie de biberon, însa de cele mai multe ori, aceștia acuză o sensibilitate la consumul de dulciuri și alimente foarte reci. De asemenea, se poate ca prezența mai multor carii să determine refuzul alimentației.

Caria de biberon

Cauzele apariției cariei de biberon

Cei mai predispuși la apariția acestor carii sunt copiii ce adorm în mod repetat cu biberonul cu lapte în gură și astfel dinții stau în contact mult timp cu laptele. Totodată, consumul de băuturi dulci seara, înainte de culcare, crește, deasemenea, riscul de carii în rândul bebelușilor, deoarece producția de salivă este redusă în timpul somnului.

Smalțul dinților de lapte este mult mai subțire în comparație cu smalțul dinților definitivi, de aceea caria de biberon evoluează rapid și afectează în profunzime. Atunci când părintele nu acordă o atenție suficient de mare igienei orale a copilului, există riscul să apară primele semne ale cariei de biberon.

Afecțiunile dentare la copii @ Focus Prima TV

Cum prevenim apariția cariilor de biberon?

  • Igiena orală este foarte importantă
  • Evitarea umplerii biberoanelor cu lichide îndulcite. Folosește doar lapte, apă, formulă și soluții speciale care conțin electroliți atunci când copilul are diaree.
  • Nu-l lăsă pe cel mic să adoarmă cu biberonul în gură.
  • Nu îmbiba suzeta în lichide îndulcite
  • Redu zahărul din dieta copilului

Cum tratăm cariile de biberon?

Tratamentul cariei de biberon constă, în primul rând, în modificarea comportamentului copilului și al parinților. Asta înseamna corectarea obiceiurilor de îngrijire a celui mic, înlocuind metodele greșite de a hrăni sau adormi copilul cu unele sănătoase. În plus, tratamentul implică și instituirea unei igiene orale corespunzătoare. În cabinet, medicul stomatolog vă adapta tratamentul la situația clinică existentă.

Astfel, dacă afecțiunea este în faza incipientă, se va aplica local fluor în cantitate și concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul. Cariile simple vor fi tratate prin obturații fizionomice, iar cele complicate vor fi tratate endodontic și/sau chirurgical în cazurile complicate, atunci când dintele trebuie extras.

STOP CĂUTĂRII.

NOI READUCEM ZÂMBETE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *