Perfectdent

Mituri despre aparatul dentar

Mituri despre aparatul dentar

Plăcerea  de a zâmbi cu încredere aparține fiecăruia dintre noi, studiile arată că pacienții care au un zâmbet perfect, au o mai mare încredere în ei.

Tratamentul ortodontic ne ajută la conturarea acestui  zâmbet armonios și natural , cu dinți perfecți aliniați ,dar în același timp îmbunătățește și celelalte funcții, precum vorbirea sau masticația.

Mulți se feresc de a purta aparat dentar, având diferite temeri, dar iată câteva informații care pot demonta aceste mituri legate de tratamentul cu aparat dentar.

Este un tratament dureros

Tratamentul ortodontic este un tratament complet neinvaziv, nu afectează smaltul dentar, iar aplicarea aparatului dentar se realizează într-o ședință de aproximativ 40’ și este complet nedureroasă.

La câteva ore/o zi după aplicarea aparatului dentar, pacientul începe să resimtă tensiuni și presiuni în dinți, dinții pot deveni mai sensibili , motiv pentru care ar fi indicat să consume alimente mai moi sau chiar i se indică un antiinflamator la nevoie. Aceste tensiuni dispar treptat în câteva zile.

Trebuie știut că durerea nu se compară cu cea produsă de o carie spre exemplu, este mult mai slabă și depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, sunt pacienți care resimt mult mai intens această tensiune în dinți , alții care nu resimt nicio durere, fără să însemne că aparatul nu acționează.

Aparatul dentar este eficient doar la copii și adolescenți

Complet neadevărat. Nu există limită de vârstă în privința tratamentului ortodontic, el se adresează în egală măsură copiilor cât și adulților, obiectivele tratamentului ortodontic sunt aceleași indiferent de vârsta pacientului : obținerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos și echilibrat dar și o mușcătură funcțională, sănătate la nivelul dinților, gingiilor. Prin dezvoltarea tehnologică importantă există acum variante de aparate dentare moderne , foarte eficiente ,care pot tratata cu succes orice tip de anomalie și la adulți.

Trebuie să așteptăm să erupă toți dinții permanenți pentru a aplica aparat dentar

Conform Asociației Americane de Ortodonție, este recomandat ca în jurul vârstei de 6-7 ani să veniți cu copilul dvs. la un prim consult ortodontic.  La această vârstă, medicul va examina ordinea de erupție a dinților, dacă erup în poziție corectă și dacă au suficient spațiu pe arcadă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase, caz în care, se recomandă un aparat dentar pentru copii. Este foarte important să intervenim de la aceasta vârstă daca dezvoltarea maxilarelor nu este optimă, pentru că uneori la vârsta de 12-13 ani poate fi târziu pentru a produce influențe asupra bazelor osoase.

Tratamentul cu aparat dentar durează mult, câțiva ani

 Fals ! Durata medie a   unui tratament ortodontic este de 1 an, dar ea  variază de la 6 luni până la 2 ani, în funcție de obiectivul tratamentului, de tipul de aparat ales cât și de experiența și planul de tratament proiectat de medicul specialist ortodont. Daca raportăm durata tratamentului la beneficiile obținute, dinți perfecți aliniați și sănătoși, în armonie cu țesuturile osoase și gingivale, ea capătă o importanță nesemnificativă.

Aparatul dentar este vizibil și inestetic

Din fericire exista variante de aparat dentar aproape invizibil, astfel încât cei din jurul tău nu știu că porți aparat. Fie că ne referim la  aparatul lingual (cel situat pe spatele dinților), fie aliniatorii detașabili sau aparatele transparente, aproape invizibile, cu siguranță exista o soluție estetică pentru tratarea anomaliei tale.

Aparatul dentar rezolvă doar problemele estetice

Este adevărat că cei mai mulți pacienți ni se adresează din rațiuni estetice, zâmbetul este elementul cheie prin care noi comunicam și își doresc să beneficieze de un zâmbet perfect. Însă prin așezarea dinților în poziția corectă, prin obținerea unor contacte corecte între dinți și a unei ocluzii (mușcătură) echilibrate funcțional, riscul de apariție a cariilor, a afectării parodontale (retracția gingivală și osoasă) sunt mai mici. Eliminăm riscul de apariție a uzurii dentare excesive și a problemelor în articulația temporo-mandibulară (dureri ,zgomote ,spasme musculare) deci beneficiile sunt multiple.

Rămân leziuni  în smalț după îndepărtarea apartului dentar

Fals! Îndepărtarea bracketurilor de pe dinți și a adezivului cu care au fost fixate ,se realizează cu instrumente specifice, neinvazive, care nu afectează sub nici o formă smalțul dentar. Ceea ce este  important este să menținem o igiena cât mai riguroasă pe perioada desfășurării tratamentului, pentru a evita apariția cariilor sau a petelor demineralizante în jurul aparatului dentar.

Articole Similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *