Ce efecte au obiceiurile vicioase?

Numeroase studii de specialitate au demonstrat legătura dintre unele obiceiuri vicioase ale copiilor și diferite vicii de dezvoltare la nivelul aparatului dento-maxilar, implicit, influența negativă asupra întregii sănătăți dentare. Prevalenţa crescută̆ a anomaliilor dento – maxilare precum şi interrelaţia evidentă̆ cu dezechilibrele funcţionale ale aparatului dento – maxilar din subiecţii examinaţi susţin implicaţia factorilor funcţionali în etiologia anomaliilor dento– maxilare.

Obiceiurile vicioase precum respirația orală în defavoarea celei nazale, fiziologice, bruxismul,  deglutiția infantilă   (înghițirea cu limba între dinți), suptul degetului sau folosirea pe o perioadă îndelungată a suzetei, sunt frecvente în perioadele critice de dezvoltare a aparatului dento-maxilar și pot influența într-un mod negativ direcția creșterii oaselor sau pot schimba poziția dinților, arcadelor dentare și oaselor maxilarului.

Care sunt obiceiurile vicioase întâlnite la copii?

Principalele obiceiuri vicioase la copii ,după cum au fost amintite mai sus, sunt :

  • respirația orală
  • deglutiția infantilă
  • bruxismul
  • suptul degetului și folosirea suzetei.

Cum decondiționăm obiceiurile vicioase și la ce vârstă?

Este important să fie depistate cât mai devreme, pentru acest lucru recomandăm efectuarea unui consult de către medicul ortodont în jurul vârstei de 4-5 ani,  cel mai tărziu la  6-7 ani.

Dacă în urma evaluării, se constată prezența respirației orale, este indicat un consult de către medicul ORL ist, pentru a analiza dacă copilul prezintă o cauză anatomică de obstrucție, de exemplu vegetații adenoide (polipi) și în acest caz este recomandată eliberarea pasajului aerian.

După intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor, trebuie reeducată respirația nazală.

Pentru a evita consecințele acestor obiceiuri, și anume malocluziile dentare, au fost create aparate dentare special concepute pentru copii, și anume trainere dentare. Asemănătoare unor gutiere moi, trainerele dentare vor corecta unele obiceiuri și vor relaxa musculatura orală.

Obiceiurile legate de suptul degetului sau folosirea suzetei nu reprezintă un pericol până în jurul vârstei de doi ani. Utilizarea lor persistentă, însă, poate avea efecte negative asupra maxilarelor și a arcadelor dentare, prin urmare, a ocluziei dentare prin stabilirea unor contacte anormale.

Gradul de complexitate al acestor afecțiuni variază și în funcție de intesitatea și frecvența practicării acestor obiceiuri. 

Ce efecte produc?

Dintre modificările care pot apărea, sunt:

  • compresia maxilara ( îngustarea maxilarului) prin presiunea exercitată asupra musculaturii în timpul suptului
  • Înclinarea spre anterior a incisivilor superiori precum și alte modificări ale axelor produc tulburări ocluzale.
  • înclinarea către interior a incisivilor inferiori
  • lipsa contactelor între incisivi (ocluzia deschisă)
  • distanțarea interarcadica (inocluzia sagitală)

Tulburările de ocluzie pot afecta integritatea țesutului dentar prin apariția abraziilor și a cariilor. Modificările maxilo-faciale apărute se remit spontan, dacă obiceiul vicios este decondiționat la timp.

Cum influențează respirația orală?

Respirația orală este nefiziologică și, pe lângă problemele legate de ocluzie, aerul care intră prin cavitatea bucală nu este filtrat de mucoasa nazală. Astfel, copilul poate să facă frecvent bronșite sau poate întâmpina dificultăți de concentrare pe fondul unei stări cronice de oboseală ca urmare a slabei oxigenări a creierului.

Afectarea  aparatului  dento-maxilar  este  reprezentată, similar obiceiurilor vicioase legate de supt,  de:  îngustarea  maxilarului superior, tulburări ocluzale prin modificări patologice ale axelor , abaziune, demineralizări sau carii de colet la nivelul incisivilor superiori.

Cea mai frecventă cauză a respirației orale este reprezentată de obstrucția căilor respiratorii care poate fi dată de: polipi, procese inflamatorii cronice la nivelul căilor respiratorii, rinite alergice cronice. Alte cauze pot fi traumatismele sau malformații congenitale de tipul deviației de sept. Combaterea respirației orale implică dezobstrucția căilor respiratorii în cazul polipilor sau al deviației de sept.

Cum influențează deglutiția infantilă?

În ceea ce privește deglutiția atipică (înghițirea cu limba intre dinți) datorită imaturităţii procesului deglutiţiei, apar dizarmonii în ceea ce priveşte alinierea dinţilor dar şi tulburări ale masticaţiei şi fonaţiei. Apare distanța între incisivii superiori și inferiori, ocluzia deschisă cu inocluzia sagitală și compresie maxilară.

Cum corectam modificările produse?

Controalele regulate, mai ales în timpul dezvoltării maxilalelor, pot depista din timp obiceiurile vicioase şi efectele acestora, permiţând intervenţia imediată şi eficientă.

Se începe cu o colaborare deschisă și clară cu cel mic, prin încercarea de a-l determina să renunţe singur la obiceiurile care îi fac rău, prin dialog şi recompense. Astfel, decondiționarea obiceiului vicios devine atât responsabilitatea părinților, dar și a specialiștilor.

Ulterior , prin dispozitive simple ortodontice putem corecta modificările dento-alveolare apărute.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *