Bd-ul Ion Mihalache 93, bl14, sc1, sector 1, Bucuresti
Pentru programari sunati la: 021 224 2401 / 0757 108 819

Implant Dentar

Ce reprezinta implantul dentar?

Implantul dentar este inlocuitorul artificial al unei radacini dentare.

Este o piesă din titan, material biocompatibil 100% cu gingia și osul si reprezinta cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Fie ca pierdem un dinte, mai multi dinti sau chiar toti dintii, implanturile si tehnicile moderne de implantologie pot face minuni.

Orice dinte lipsă implică o înlănțuire de efecte negative, iar implantul dentar acoperit cu o coroană ceramică se va comporta similar unui dinte natural

Iți redă zâmbetul de care ai nevoie, siguranța în masticația alimentelor, practic îți schimbă complet viața.

Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sa sacrifice dintii naturali pentru a ancora lucrari de tipul puntilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creeaza un permanent disconfort, ci pot beneficia de dantura fixa, ancorata pe implanturi, care arata si se simte la fel ca si dintii naturali.

Implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere este aproape nulă. Riscul ca acesta să fie perceput ca un corp străin și să fie respins de organism este extrem de mic, sub 1%.

Pierderea dintilor reprezinta o adevarata problema, chiar daca inlocuirea acestora, din pacate, este frecvent amanata sau chiar ignorata.

Implantul dentar este compus din 2 segmente, unul intra-osos (implantul dentar propriu-zis) si unul transmucozal, intra-oral (bontul protetic si coroana dentara, puntea dentara, sau proteza dentara).

Care este limita de varsta pentru implantul dentar?

În ceea ce privește limita de vârstă, implantul se aplică după ce se încheie creșterea la nivelul maxilarelor, 18-19 ani la băieți și 17-18 ani la fete, iar o limită superioară nu există. Sunt frecvente situațiile la copii și adolescenți când se ajunge la decizia extracției unor dinți permanenți compromiși. Printr-un cumul de factori, dieta și igiena necorespunzătoare, lipsa vizitelor la medicul stomatolog și netratarea la timp, sau tratamente incorect efectuate, duc la complicații ale unor leziuni carioase și se ajuge la decizia de a extrage un dinte și a pune implant.

Structura implantului dentar

Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), avand forma de surub in general. El are menirea de a crea o radacina artificiala in osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.

Acesta este alcatuit din:

 • implantul dentar propriu-zis “surubul”

 • bontul protetic

 • coroana dentara

Beneficiile implantului dentar

1

Inlocuieste un singur dinte (cu alte cuvinte dintii vecini sunt intergii adica sanatosi, deoarece nu necesita o punte dentara ancorata pe dintii vecini)

2

Mentine suportul osos la un nivel normal (incetineste resorbtia ososasa prin surubul inserat in os, in jurul sau formandu-se un nou tesut osos de sustinere pentru implant; pastreaza inaltimea osoasa)

3

Confortul sporit ( pacientul agreeaza presiunile in timpul masticatiei mult mai bine si nu isi simte dintele ca pe un corp strain asa cum se intampla la puntile dentare, cu alte cuvinte pacientul va manca normal ca si cand ar fi dintele sau natural)

4

Intretine sanatatea dintilor vecini (fortele masticatorii sunt transmise uniform pentru fiecare dinte in parte). Nu exista suprasolicitari pe alti dinti, cum se intampla in puntile dentare cand dintii stalpi preiau in plus si fortele dintilor lipsa.

5

Costul redus (implantul dentar este cu 27% mai scump fata de varianta clasica in care se realizeaza o punte dentara cu 3 elemente, dintre care cei doi dinti stalpi ai puntii sunt slefuiti, iar starea de sanatate a acestora va scadea mult mai repede fiind deja compromisi prin slefuire).

De cate sedinte avem nevoie pentru a beneficia de un implant?

Sedinta I: Consultatia initila

Aceasta are ca scop examinarea clinica a pacientului, examinarea campului osos, daca este suficient os sau ulterior trebuie adaugat os pentru implant si setul de analize obigatoriu pentru fiecare pacient.

Setul de analize consta in:

 • hemoleucograma (ofera informatii privind bolile de sange: anemii, leucemii, imflamatii)

 • glicemia (in cazul diabeticilor)

 • colesterol

 • timpii de coagulare si sangerare: INR, timp de protrombina (PT), timp de tromboplastina activata (PTT), timp Quick; (orienteaza clinicianul asupra riscului de sangerare)

 • ureea si creatinina (indica starea rinichilor)

 • VSH (ofera informatii cu privire la existenta unei infectii sau inflamatii in organism)

 • transaminazele hepatice: TGO, TGP (determina sanatatea ficatului)

 • calcemia

Examenul computer – tomografic este esential in planificarea interventiei de implant dentar. Acesta ofera clinicianului posibilitatea de a masura inaltimea, grosimea si orientarea osului disponibil, la o scara reala. Deasemenea, ofera indicii despre densitatea osului in zona de interes. Toate aceste detalii orienteaza medicul spre alegerea optima a tipului de implant (forma, dimensiuni).

Sedinta a II-a: Plasarea implantului in os

Medicul implantolog va realiza anestezia zonei şi va introduce implantul în os după care acesta va fi acoperit de gingie. Interventia este rapida si fara durere.

Procedura de aplicare a implantului este extrem de simplă, are o durată scurtă de 15-20’, se execută sub anestezie locală și nu este dureroasă. Sigur că depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, dar pe o scală a durerii, inserarea implantului dentar este mult mai puțin dureroasă decât o extracție sau decât îndepărtarea nervului unui dinte. Ulterior pacientul poate resimți un disconfort, o jenă în masticație, dar i se vor prescrie analgezice și antibiotic și își va putea relua igiena și celelalte obiceiuri.

Sedinta a III-a: Controlul postoperator

Dupa 10 zile de la interventie, se indeparteaza firele de sutura care au ajutat la vindecarea gingiei. Timp de 4-6 luni nu se va interveni asupra implantului pentru integrarea acestuia in os.

Sedinta a IV-a: Descoperirea implantului

Dupa perioada de vindecare de 4-6 luni, peste implant se va monta o capa de vindecare pentru a face loc in gingie viitoarei coroane din ceramica. Acest lucru se produce relativ repede, in 10-14 zile.

Sedinta a V-a: Realizarea coroanei dentare din ceramica

In aceasta etapa, peste implant se va pune bontul care va sustine coroana dentara din ceramica. Acestui bont i se va lua o amprenta care va servi pentru realizarea viitoarei coroane dentare in laborator

Sedinta a VI-a: Cimentarea coroanei dentare

La implant se va atasa coroana dentara din materiale estetice si biocompatibile (ceramica integrala, zirconiu) dar si din materiale clasice (ceramica pe suport metalic), pretul variind in functie de materialul ales.

Pentru mai multe detalii legate de costurile unui implant dati click aici.

Echipa Perfectdent va raspunde la orice intrebare legata de inserarea unui implant, fiind o interventie complexa dar rapida si fara durere.

In cate moduri se poate insera un implant?

Exista mai multe tipuri de abordare a implantului, in functie de momentul in care se insera implantul in os:

 • Implantare imediata – implantul se insera imediat dupa extractia dintelui; in general, in jurul sau, spatiul restant necesita aditie ososasa.

 • Implantare amanata – se realizeaza extractia, iar implantul se insera dupa circa 1-2 luni dupa ce s-a vindecat gingia;

 • Implantare intarziata – se realizeaza extractia, iar implantul se insera dupa circa 4-6 luni, dupa ce s-a refacut integral osul;

 • Incarcare imediata – se insera implantul dentar, iar la acesta se ataseaza imediat coroana dentara care nu atinge de dintii antagonisti (opusi);

 • Incarcare si functie imediata – se insera implantul dentar, iar la acesta se ataseaza imediat coroana dentara care este in contact cu dintii antagonisti.

Daca implantul va fi incarcat imediat, la acesta se va atasa bontul protetic (elementul de legatura intre implant si coroana).

Daca implantul va fi incarcat ulterior, acesta va fi acoperit cu:

 • Surub de vindecare (rol de protectie a filetului intern) – nimic nu va fi vizibil in gura deoarece gingia va fi suturata deasupra;

 • Conformator gingival (rol de modelare corecta a gingiei) – va fi vizibil in gura si va necesita o igienizare riguroasa zilnic, gingia fiind suturata in jurul acestuia.

Controlul periodic

Succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fara o igiena orala impecabila, rezlizata zilnic de catre pacient la domiciliu, dar si periodic, profesional, cu instrumentar si aparatura speciala, la medic.

Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta alternativa de inlocuire a dintilor lipsa. Succesul tratamentului se bazeaza pe dovezi stiintifice si pe rezultate clinic. Procedura este economica (pe termen lung), sigura, nedureroasa si cu rezultate functionale si estetice.

Implantul dentar este sigur?

Evoluția tehnologiei digitale, a materialelor utilizate, ultraspecializarea medicului fac ca procedura să fie extrem de sigură și cu rezultate garantate.

Provocarea este însă în cazurile dificile, atunci când a trecut mult timp de la pierderea dinților, când osul se atrofiază, când dinții rămași pe arcadă au migrat.

Astfel de cazuri complexe le tratăm la noi in clinica, la Perfectdent, printr-o abordare multidisciplinară, când de multe ori trebuie să asociem un tratament ortodontic de îndreptare și repoziționare a dinților, să creăm spațiu pentru implanturi, să tratăm corect dinții rămași pentru a nu compromite implanturile care se vor aplica.

Sunt cazuri în care ne ajută tehnologia computerizată în precizia intervenției, dar și experiența medicului implantolog, abilitățile lui de a executa intervenția de inserare a implanturilor cu cea de adiție osoasă sau lifting de sinus.( vezi Echipa)