Bd-ul Ion Mihalache 93, bl14, sc1, sector 1, Bucuresti
Pentru programari sunati la: 021 224 2401 / 0757 108 819

Tratamente pentru Copii

Numita si stomatologie pedriatica, este specialitatea stomatologica limitata de varsta, care desfasoara masuri de prevenire terapeutice pentru copii si adolescenti (incepand cu varsta de 4-6 luni pana la 18-21 ani), cuprinzandu-i si pe cei cu necesitati speciale de tratament.

Primii dinti la copii apar cel mai devreme la 4 luni, acestia fiind primii dinti de lapte. Cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani si este foarte important sa mentinem sanatatea acestor dinti.

Eruptia dintilor temporari

 • 6-8 luni apar incisivii centrali( intai cei infetiori , apoi cei superiori)

 • 8-12 luni incisivii laterali ( intai cei superiori, apoi cei inferiori)

 • 18 luni apar molarii unu temporari( intai inferiorii , apoi cei superiori)

 • 24 luni erup caninii inferiori si apoi cei superiori

 • 30 luni etup molarii doi temporari inferiori si apoi superiori

Eruptia precoce

Se produce atunci cand dintii temporari isi incep eruptia inainte de varsta de 4 luni si isi incheie eruptia inainte de 28 luni

Eruptie intarziata sau tardiva

Este atunci cand primii dinti apar dupa 1 an si ultimii dupa 30 luni.

Cariile neglijate la nivelul dintilor de lapte duc la probleme ce afecteaza urmatoarea dentitie, adica dintii permanenti, astfel apare nevoia stomatologiei pentru copii.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii de 6 ani si se continua cu incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani.

Eruptia dintilor permanenti (definitivi)

 • 6 ani - incisivii centrali inferiori si molarii de 6 ani (molarii 1)

 • 7-8 ani – incisivii centrali superiori si incisivii laterali inferiori

 • 8-9 ani – incisivii laterali inferiori

 • 9-10 ani – caninii inferiori si premolarii 1 superiori la fete premolarii 1 inferiori si superiori la baieti

 • 10-11 ani – premolarii 1 inferiori si caninii superiori la fete, caninii inferiori si premolarii 2 superiori la baieti

 • 11-12 ani – premolarii 2 inferiorii si superiori la fete, premolarii 2 inferiori si caninii superiori la baieti

 • 12-13 ani - molarii 2 inferiori si superiori

In jurul varstei de 16 ani isi incep eruptia molarii de minte (al treilea rand de molari) a caror prezenta se evidentiaza printr-o radiografie panoramica. Uneori nu sunt prezenti mugurii acestor dinti, dar de cele mai multe ori ei nu au spatiu suficient, si raman inclusi in os partial sau total. Au tendinta de a eupe in pusee si se activeaza periodic, putand produce durere, inflamatie sau chiar limitari la deschiderea gurii.

De cele mai multe ori recomandam extractia lor dupa un consult de specialitate la medicul ortodont, pentru ca pot influenta creșterea in exces a maxilarelor sau pot produce inghesuiri ale dintilor.

Pentru a prevenii cariile, clinica noastra va recomanda sa incepeti periajul dintilor copiilor dumneavoastra imediat dupa aparitia primului dintisor. De la varsta de 5-6 luni va recomandam sa initiati educatia de sanatate orala , si sa va invatati copilul sa se spele pe dinti de 2 ori pe zi.

Copii vor fi educati spre o igiena dentara corecta formandu-si obiceiuri sanatoase.

Este important sa-i familiarizati pe cei mici cu vizite periodice la medicul stomatolog, in clinica dentara Perfectdent intalniti medici stomatologi care detin abilitati in relationarea cu copiii si specializați în efectuarea tratamentelor dentare la copii. Mediul clinicii este prietenos , ii intampinam pe cei mici cu zambetul pe buze pentru a ne asigura ca fiecare vizita este una placuta.

Prin monitorizarea continua a cresterii si dezvoltarii dintilor, medicii nostri pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora.

Periajul zilnic, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt completate de urmatoarele tratamente specifice copiilor:

1. Igienizarea dentara profesionala in cabinet:

Detartaj cu ultrasumnete daca este cazul si periaj profesional cu pasta speciala de periaj. Detartrajul reprezinta o metoda de profilaxie si curatare a dintilor de placa bacteriana si depozitele de tartru care s-au depus in timp pe suprafata dentara.

2. Insusirea unei tehnici de periaj corecte:

 • Aplică puțină pastă de dinți pe periuța de dinți.

 • Începe întotdeauna dintr-o parte a dinților de sus (de exemplu, măseluțele din stânga, sus) și periază-i în direcția acelor de ceasornic. Se vor peria cca. 2-3 dinți odată.

 • Ține periuța paralel cu dinții și direcționează perișorii astfel încât să se așeze ușor sub gingii, ca și cum ai mătura.

 • Execută mișcări circulare de mică amplitudine (mișcări du-te/vino).

 • Sănătatea gingiilor este la fel de importantă, periază dinții până la gingie.

 • Suprafețele interioare ale dinților nu trebuie neglijate. Placa bacteriană se acumulează și aici.

 • Periază cu minuțiozitate toate suprafetele dintilor.

 • Nu uita să periezi ușor interiorul obrazului, dar și limba, cu partea dorsală a periuței, ce trebuie sa aibă striații speciale.

 • La final, clătește gura bine de tot.

 • Înlocuiește periuța de dinți cel puțin o dată la 3 luni.

3. Sigilarea santurilor dentare:

Santurile dintelui sunt printre primele locuri posibile de aparitie a cariei dentare. Se sigileaza cu un material compozit fotopolimerizabil, acesta se intareste pe loc, iar copilul poate manca sau bea imediat dupa procedura. Sigilarile se verifica o data la 6 luni, procedura se efectueaza fara anestezie, fara durere si in cadrul unei singure sedinte se pot efectua una sau mai mute sigilari necesare.

4. Fluorizarea dintilor:

Este o metoda de a suplimenta cantitatea de fluor a dintilor cu scopul de a intari suprafata smaltului si a spori protectia naturala a dintilor. Este o procedura neivaziva si usor de tolerat de copil. Etapele procedurii de fluorizare: dupa un periaj profesional, se aplica un gel de fluorizare pe fiecare dinte in parte si se lasa sa actioneze 3 minute. Aceasta procedura se efectueaza de 2-3 ori pe an pentru o eficienta maxima.

5. Tratamentul cariilor si complicatiile acestora:

Cel mai frecvent cariile apar la nivelul dintilor de lapte dupa varsta de 3-4 ani si se grefeaza pe fetele pe care se realizeaza masticatia sau intre dinti. Stadiul incipient este de pata alba cretoasa, o demineralizare a smaltului, situatie cand leziunea este reversibila daca copilul se igienizeaza corect si se realizeaza aplicații locale cu gel cu fluor.

O atentie deosebita trebuie sa avem pentru o forma precoce a cariei, caria de biberon. Este o forma severa, apare in perioada 10-20 luni ale bebelusui si afecteaza toti dintii. Pentru a preveni acest lucru este important ca dupa periajul dentar efectuat seara inainte de culcare, copilul nu trebuie sa mai manance sau sa mai bea nimic in afara de apa. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai indulcit peste noapte.

In primii ani de la eruptia dintilor pot fi necesare tratamente endodontice pentru dintii de lapte sau mentinerea vitala a pulpei dentare, adica a nervului, cat mai mult, pana la eruptia dintilor pemanenti.

6. Extractii dentare:

Sunt similare atat pentru dinti de lapte cat si pentru cei definitivi, iar anestezia poate sa fie de doua tipuri:

 • Anestezie TOPICA - este o anestezie superficiala de contact sub forma de spray sau gel, care este eficienta doar la nivelul gingiei, fara a acționa la nivelul dintelui. Se realizeaza prin atingerea usoara a gingiei cu o vata sterila impregnata cu anestezicul respectiv.

 • Anestezie prin INFILTRATIE - anestezicul este administrat prin injectare in dreptul dintelui care urmeaza sa fie extras. Gingia este “adormita” in prealabil de gelul anestezic, iar ulterior cand este injectat anestezicul in mucoasa, copilul nu mai simte durere, ci doar presiune.

7. Aplicarea mentinatoarelor de spatiu:

Mentinatorul de spatiu este dispozitivul ortodontic care are rolul de a opri migrarea dinților alăturați spațiului apărut atunci când copiii își pierd dinții de lapte. În funcție de zonele în care trebuie aplicat, dimensiunea spațiului pe care trebuie să îl păstreze, există menținătoare de spațiu fixe sau mobile, metalice sau din material plastic.

Nu fiecare copil care îşi pierde un dinte necesită aplicarea de menţinător de spaţiu. Consultaţia efectuată de către medic ortodont va clarifica însă nevoia de acest dispozitiv.

Tipuri de mentinatoare de spatiu:

 • Fixe: nu se îndepărtează de pe dinţi şi pot avea forme variate de coroană dentară cu arc pentru o singura edentatie adica pentru lipsa unui singur dinte sau menţinător lingual, atunci cand lipsesc mai multi dinti. Cel mai utilizat menţinător de spaţiu este reprezentat de coroana dentară cu arc. Coroana se cimentează la nivelul unui dinte vecin spaţiului edentat. Prin prelungirea de arc sau de buclă spre spatiul care ia contact cu dintele alăturat se asigura spaţiul necesar erupţiei dintelui permanent. Astfel ceilalti dinti nu vor avea de suferit.

Menţinătorul lingual este utilizat de obicei bilateral, este conectat la nivelul suprafeţei interne a dinţilor frontali inferiori şi este o soluţie bună de tratament atunci când avem mai multe spaţii rămase edentate, libere, în urma pierderii premature a dinţilor de lapte.

 • Mobilizabile: seamănă cu aparatele mobile ortodontice, sunt confecţionate de regulă din acrilat şi se sprijină pe ţesuturile moi, iar în dreptul spaţiilor edentate sunt prevăzute cu sârme sau chiar dinţi artificiali meniţi să păstreze spaţiul optim de erupţie pentru dinţii permanenţi.

Purtarea unui menţinător de spaţiu poate fi dificilă în primele zile pentru copil, până când acesta se acomodează, indiferent dacă dispozitivul este fix sau mobil. Medicul dentist trebuie să explice atât copilului cât şi părintelui metodele de igienizare specifice pentru a menţine gingiile şi dinţii curaţi, fără depozite de placă dentară.

Contraindicatiile mentinatorului de spatiu:

 • Dacă menţinătorul de spaţiu este unul fix, este important pentru copil să evite să utilizeze guma de mestecat şi alimentele lipicioase de tipul acadelelor şi caramelelor, care se pot lipi de structurile menţinătorului şi îl pot destabiliza.

 • De asemenea, este de evitat presarea cu limba sau cu degetele a menţinătorului, pentru a nu modifica conformaţia arcului ce păstrează spaţiul gol pentru erupţia dintelui permanent.

Vizita regulată la medicul dentist sau ortodont se impune, pentru a putea corecta orice modificări minore care apar la nivelul menţinătorului şi pentru a se putea asigura o igienizare profesională a cavităţii orale.

8. Aplicarea aparatelor ortodontice:

Ortodontia si ortopedia dento-maxilara este o ramura a medicinii dentare care se ocupa cu diagnosticul, preventia si tratamentul problemelor de aliniere dentara (alinierea gresita a dintilor sau relatia anormala intre dintii superiori si cei inferiori) sau tulburărilor de crestete la nivelul maxilarelor.

Prima consultatie: in jurul varstei de 7 ani orice copil ar trebui sa fie examinat de catre un medic specialist de ortodontie, recomanda Asociatia Americana de Ortodontie (AAO). Un consult la aceasta varsta ofera posibilitatea medicului ortodont sa evalueze daca sunt prezenti toti dintii pe arcada , daca erup in ordinea si in pozitia corecta si daca trebuie intervenit .

Medicul ortodont va evalua daca exista tulburari de crestere si dezvoltare ale oaselor maxilare. Ele pot aparea ca expresie a unei mosteniri genetice sau datorita unor factori din mediul inconjurator:

 • factori functionali-respiratia orala( cand copilul respia pe gura), obiceiurile vicioase de sugere a degetului , a suzetei sau introducerea unor obiecte intre dinti- creioane, deglutitie infantila( inghitirea cu pozitionarea limbii intre dinti)

 • factori dismetabolici(rahitismul)

Prin aplicarea unui aparat dentar se pot corecta mai multe anomalii dentare, de exemplu:

 • ocluzie adanca (cand incisivii superiori acopera aproape complet pe cei inferiori)

 • ocluzie inversa (cand dintii de pe arcada de sus musca in interior fata de cei de jos)

 • ocluzia deschisa (cand nu se ating fintii de dus cu cei de jos)

 • malocluzie pe linia mediana (cand exista diastema sau strungareata, cand linia mediana este deviata de la linia mediana a fetei)

 • dinti spatiati (cand sunt spatii intre dinti)

 • inghesuiri dentare (cand nu este spatiu suficient pentru eruptia dintilor)

Inca de la inceput ne-am propus sa aducem servicii si metode performante de tratament de ortodontie. Clinica dentara Perfectdent Clinic, sector 1 Bucuresti, va sta la dispozitie pentru un prim consult de specialitate in ortodontie de catre medicul nostru specialist Dr. Denisa Zaharia.