Ignorarea problemelor dentare la copii produce efecte negative asupra vietii acestora

Parintii sunt direct responsabili de sanatatea orala a copiilor lor si trebuie sa constientizeze importanta vizitei medicului stomatolog.

De ce?

Ca sa evitam cea mai frecventa durere din perioada copilariei, durerea dentara.

Stiati ca durerile de dinti reprezinta principala cauza pentru care copii absenteaza de la orele de scoala?

Studiile arata ca, copiii cu sanatate orala precara absenteaza de 3 ori mai mult de la scoala datorita durerilor dentare, ceea ce se asociaza cu performante scolare scazute, comparativ cu cei cu un status oral bun si care nu au dureri.

Preventia si detectarea timpurie a cariilor te ajuta sa eviti durerea, dificultatile in alimentatie sau vorbire, absenta de la scoala.

Pe langa controlul pediatric pentru a te asigura de starea de sanatate generala, nu uita si de vizita la medicul dentist.

Cum incurajam obiceiurile de mentinere a sanatatii orale?

Parintii sunt de mare ajutor in a preveni aparitia cariilor, incurajandu-si copiii sa se spele de 2 ori/zi minimum 3 minute si sa foloseasca ata dentara o data pe zi.

Copiii sub 6 ani

De obicei la aceasta varsta copiii doresc sa-si perieze singuri dintii, dar nu au indemanarea necesara. Lasati-i pe ei sa inceapa si voi interveniti pe parcurs. Ei nu s-au obianuit inca cu aparitia molarilor si a incisivilor definitivi si a faptului ca gura este intr-un proces de crestere.

Nu lasati cariile la dintii de lapte sa avanseze, ele trebuie tratate la timp, altfel ele implica un tratament mai complex, mai indelungat si mai costisitor decat daca acestea ar fi fost tratate in faze incipente. Mai mult decat atat, ele pot avea efecte pe termen lung asupra sanatatii orale a celor mici deoarece se poate ajunge chiar la extractia unui dinte afectat.Spatiul liber creat va influenta ulterior pozitionarea tuturor dintilor pe arcada si implicit eruptia dintilor permanenti.

Varsta 7-12 ani

La aceasta varsta copiii stiu cum sa procedeze cu periajul dar de multe ori nu vor. Trebuie sa-i incurajati obiceiurile de igiena corecta si utilizarea atei dentare. Uneori trebuie sa insistati astfel incat, cand vor fi adolescenti, vor intelege nevoia de ingrijire.

In jurul varstei de 6-7 ani se recomanda si primul consult la medicul ortodont. Este momentul cand se pot intercepta tulburari in cresterea oaselor maxilare, a lipsei spatiului pentru eruptia dintilor permanenti si se poate interveni.

Varsta 12-18 ani

Este perioada critica pentru sanatatea dentara. Studiile arata o frecventa mai mare a cariilor la copiii mici, dar urmatorul varf este la adolescent si adultul tanar. Un motiv ar fi ca, vazand ca ani intregi nu au avut carii, nu considera ca ar mai putea aparea.

Dar nu lasati sa le scape obiceiurile de igiena dentara, pentru ca, comportamentul adolescentului va fi preluat de adultul tanar. Trebuie sa insistam si sa-i incurajam.

Ignorarea problemelor, fie ele carii dentare sau dizarmonii in dezvoltarea arcadelor si in eruptia dintilor infuenteaza functia estetica, afectand sever calitatea vietii adolescentilor. Este varsta la care este foarte importanta cresterea increderii de sine iar dizarmoniile dentare sunt un potential factor pentru fenomenul de bullying.

Este dovedit prin studii ca efectele negative ale bullying-ului vizeaza un comportament antisocial, dificultati de integrare in grup sau scadera empatizarii cu cei din jur.

Toate aceste probleme legate de estetica pot fi eliminate prin tratament ortodontic, interventie neinvaziva, simplu si fara durere.

Este foarte important cum planificam vizita la medicul dentist

Momentul ales din zi este important. Multi parinti vor sa programeze dupa o zi de scoala. Dar daca copilul este deja obosit nu mai are rabdarea necesara.

Nu veniti cu copilul complet nemancat, este important pentru a se simti confortabil, dar nu in sala de asteptare inainte de a intra in cabinet. Sa manance ceva usor, mai ales pentru cei cu un reflex de voma accentuat.

!!!Sfat: invatati copilul sa se spele pe dinti inainte de vizita la medicul dentist.

Lasati anxietatea la usa!

Daca sunteti stresat cand veniti cu copilul, acesta va simti. Ei preiau starea parintelui. Este foarte important la copii, mai ales la 4, 5, 6 ani, pentru ca adultii cu fobie de dentist, sunt cei care au avut experienta nefericita la aceasta varsta.

Este foarte importanta comunicarea cu copilul. Nu-i spuneti ca il va durea doar putin, incurajati-l sa intrebe medicul. Este important sa gandeasca pozitiv la ideea ca dintii sunt puternici si sanatosi si asa trebuie sa ramana tot restul vietii.

Cand nu coopereaza

Daca copilul este suparat in timpul vizitei, nu renuntati si plecati. Urmatoarea vizita va fi si mai dificila. Incercati impreuna cu medicul sa finalizati tratamentul pentru care ati venit.

Articole Similare